Sosped-säätiön Feniks-hankkeen, Santanderin ja Mikko Kuustosen Pää pinnalla -podcastin ensimmäisellä tuotantokaudella ulosottoon joutuneet ja velkaantuneet miehet kertovat rohkaisevia tarinoitaan. Sarjan tarkoituksena on kannustaa suomalaisia puhumaan raha-asioista. Uudessa podcast-sarjassa päästään kuulemaan tavallisten suomalaisten miesten rohkaisevia tarinoita sekä talousammattilaisten ajatuksia ja vinkkejä.

Toisella kaudella podcast nostaa keskiöön isät. Miesten viikolla julkaistavat Pää pinnalla -podcastin uudet jaksot keskittyvät isyyteen ja isien tärkeään rooliin talouskasvatuksessa ja suomalaisten talousmurheiden ehkäisemisessä. Samallahanke laajenee kolmella uudella järjestöllä, kun Miessakit, Rauhanturvaajaliitto ja Aseman lapset lähtevät mukaan tuottamaan sisältöjä Pää pinnalla -podcastiin. Syksyn jaksoissa on myös mukana Suomen vuoden 2019 isä Jukka Lagerblom, ja sarjan apulaistuottajana jatkaa Mikko Kuustonen.

Podcast-sarjassa kuullaan tavallisten suomalaisten miesten tarinoita sekä mukana olevien järjestöjen vapaaehtoisten kokemuksia.

Pääset kuuntelemaan jaksoja esimerkiksi Spotifysta.


Jaksot

Kausi 1

Jakso 1Työttömyys ja raha

Ensimmäisessä jaksossa kokemuksistaan kertoo 90-luvun laman aikana velkakierteeseen joutunut Matti, jonka tavoite taloudellisesta riippumattomuudesta vei täysin toiseen suuntaan. Hänen lisäkseen jaksossa haastatellaan valtiovarainministeriön ekonomisti Olli Kärkkäistä. Kuuntele jakso täältä.

Jakso 2Yrittäjyys ja raha

Podcastin toisessa jaksossa pureudutaan yrittäjyyteen ja sen tuomiin taloushaasteisiin. Jaksossa Sami kertoo oman tarinansa yrittäjyyden polulla ja kuinka se voi joskus koetella mielenterveyttä. Kaikesta voi kuitenkin selvitä avoimuudella. Lisäksi jaksossa kuullaan Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelun kehityspäällikkö Jari Leskistä. Pääset kuuntelemaan jakson täältä.

Jakso 3 – Parisuhde ja raha

Kolmannessa jaksossa keskitytään rahaan ja parisuhteisiin. Jaksossa vieraina ovat Pekka Matikainen ja parisuhdekouluttaja ja kirjailija Marianna Stolbow. Pekka jakaa tarinansa siitä, miten heillä parisuhteessa puhutaan rahasta ja kuinka tämä on vuosien varrella muuttunut. Kuuntele jakso täältä.

Kausi 2

Jakso 4 – Isyyttä on monenlaista

Vieraina Aseman Lapset Ry:n vapaaehtoiset Onni, 23, ja Olli, 70. Puheenaiheina talouden kaksi puolta. Raha ja rahattomuus. Turva ja turvattomuus. Kokemus ja nuoruus. Isät ja pojat. Kuuntele jakso täältä.

Jakso 5 – Vuoden isä ja isyyden syvin olemus

Vieraana Miessakit Ry:n vapaaehtoistyöntekijä, vuoden isä, Jukka. Pöydällä talouden kipeitä puolia. Isän konkurssi. Tunne siitä, kun ei riitä. Ponnistelut perheen puolesta. Kaiken yllä isyyden syvin olemus, läsnäolo. Kuuntele jakso täältä.

Jakso 6 – Isyys ja kaipuu

Vieraana Rauhanturvaajaliiton entinen rauhanturvaaja Henri. Jutun juurena talouden pitkä käsi. Perheen tukeminen tuhansien kilometrien takaa. Poissaolon tuska. Välittämisen välineet. Sijoittaminen ja usko tulevaisuuteen. Pääset kuuntelemaan jakson täältä.


Isillä tärkeä rooli rahaongelmien ehkäisemisessä – maksuhäiriöt kasaantuvat miehille ja vaikuttavat joka viidenteen suomalaiseen

Miesten viikolla julkaistavat Pää pinnalla -podcastin uudet jaksot keskittyvät isyyteen ja isien tärkeään rooliin talouskasvatuksessa ja suomalaisten talousmurheiden ehkäisemisessä.

Jo lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä, ja koronapandemia on pahentanut tilannetta entisestään, kertoo Asiakastiedon tuore tilasto. Maksuhäiriöt kerääntyvät miehille, ja jopa 10 prosentilla miehistä ja yli 16 prosentilla kolmekymppisistä miehistä on jo maksuhäiriömerkintä. Talousongelmat koskettavat aina myös lähipiiriä, joten maksuhäiriöiden voidaan laskea koskettavan välillisesti yli miljoonaa suomalaista.

“Olemme Sosped-säätiössä nähneet, miten koronapandemia on Suomessa vavisuttanut satoja tuhansia isiä, heidän talouttaan, lapsiaan ja perheitään. Näiden isien vaikutuspiirissä on joukko nuoria, jotka eivät kiinnostu talouden opiskelun perusteista tai seuraa talousuutisia. Näille nuorille isien merkitys on valtava, sillä juuri he tarvitsevat neuvoja ja ohjeistusta omasta lähipiiristä. Nuorten tukemiseksi tarvitaan myös tarinallisten podcastien kaltaisia välineitä ja podcastin vieraiden kaltaisia aikuisia, jotka uskaltavat välittää”, kertoo podcastin tuottaneen Feeniks-hankkeen hankepäällikkö Miikka Vuorinen.

Pää pinnalla -hankkeeseen mukaan lähtevät uusina kumppaneina mukaan Miessakit, Rauhanturvaajaliitto ja Aseman lapset. Jokainen järjestö tuottaa isyyteen ja talouskasvatukseen liittyvää sisältöä podcastiin omasta näkökulmastaan.

“Halusimme lähteä mukaan auttamaan miehiä käsittelemään ja näyttämään epävarmuuttaan vaikeista asioista. Sosiaaliset ja terveydelliset haasteet, kuten huonommat elintavat ja syrjäytyminen, kasautuvat miehille. Liian usein miesten omanarvontunto on sidottu työhön ja taloudelliseen asemaan, ja miehet saattavat kokea niihin liittyvien ongelmien kertomisen haastavaksi. Miesten sosiaaliset suhteet ovat usein muodollisempia, ja porukoissa on vähemmän henkilökohtaista jakamista”, sanoo Miessakit ry:n hankekoordinaattori Visa Kuusikallio.

Isyys on muutakin kuin viikkorahaa – Vuoden isä kertoo perheen selviämisestä talousvaikeuksista

Pää pinnalla -hanke haluaa katkaista talousvaikeuksien puhumattomuuden kierteen, joka voi syntyä, kun kotona ei osata puhua rahasta ennen kuin siitä muodostuu ongelma.

“Jos suomalaiset eivät opi puhumaan rahasta edes hyvinä aikoina, keneltä pyytää apua sitten, kun ongelmat kasaantuvat? Haluamme, että suomalaiset oppisivat puhumaan rahasta avoimesti, ja tässä isillä on tärkeä rooli”, sanoo podcastin tuottaneen Santander Consumer Finance Oy:n liiketoimintajohtaja Lauri Timgren.

“Viime kevään podcast-jaksojen perusteella tämän syksyn isyyden ja vastuun teemat kiinnostavat kuulijoita. Kevään jaksoista suosituimmat käsittelivät työttömyyttä ja parisuhdetta. Perheen ja oman elämän aiheet siis kiinnostavat”, Timgren kertoo.

Mukana sarjassa on tänä syksynä myös Vuoden isän toimikauttaan päättävä Jukka Lagerblom. Lagerblom kertoo podcastissa millainen merkitys isällä on perheen hajoamisen, työttömyyden ja eri työpaikkojen välillä. Konkurssin läpikäyneen yrittäjän poikana sekä viiden lapsen isänä Lagerblom on saanut nähdä ja opetella, miten vakauden tarjoaminen isänä on loppujen lopuksi paljon muutakin kuin euroja. Sitoutumista ja tunnepääomaa voi jakaa aina eteenpäin, omasta työtilanteesta huolimatta.

Mikko Kuustonen tuntee isyyden paineet

Pää pinnalla -podcastin juontajana toimii muusikko, TV-persoona, isä ja isoisä Mikko Kuustonen. Hän keskustelee vieraiden kanssa laittaen myös itsensä peliin. Kuustonen tietää, mikä rohkaisevien tarinoiden merkitys vaikeissa tilanteissa voi olla.

”Uskon intohimoisesti tarinoiden ja aitojen elämänkokemusten merkitykseen. Tarvitsemme vertaistukea ja ymmärryksen siitä, että yksin emme selviä. Olen työskennellyt neljä vuosikymmentä vapaana taiteilijana, joten arjen epävarmuus on tuttua”, Kuustonen sanoo.


Pää pinnalla -yhteistyökumppanit

Feeniks-hanke tukee keski-ikäisiä miehiä, joiden työtä digitalisaatio muuttaa merkittävästi. Kohderyhmänä ovat jo työttömäksi jääneet sekä vielä työelämässä olevat miehet. Toiminta koostuu alueellisesta toiminnasta sekä työpaikoilla tapahtuvasta akatemia-toiminnasta. Hankkeen taustalla oleva Sosped-säätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, jonka missio on edistää yksilön hyvinvointia vertaisuuden, osallisuuden ja yhteisöllisyyden kautta.

Lue lisää Feeniks-hankkeesta täältä.

Aseman lapset ry:n toimintaideologiana on lasten ja nuorten terveen kasvun sekä nuorten ja aikuisten luontevan vuorovaikutuksen tukeminen. Järjestö haluaa tukea lasten ja nuorten lisäksi myös heidän lähipiiriään ja vaikuttaa yhteiskuntaan, jotta siitä tulisi nuorten hyvinvointia parantava. Järjestön luonteeseen kuuluu nopea reagoiminen nuorten elämässä tapahtuviin muutoksiin, ja kumppanuuksien luominen aktiivisesti monenlaisten, joskus yllättävienkin yhteistyötahojen kanssa.

Lue lisää Aseman lapsista täältä.

Miessakit ry:n tarkoitus on huolehtia miesten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, sekä kehittää pitkäjänteisesti miesten yhteisvastuun ja keskinäisen auttamisen rakenteita. Tätä tarkoitusta toteutetaan luomalla ja ylläpitämällä monimuotoista matalan kynnyksen vertaistoimintaa, tarjoamalla ammatillisia tuki- ja kriisipalveluja, kouluttamalla vertaisohjaajia sekä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisia, olemalla mukana rakentamassa erilaisten organisaatioiden miestyötä sekä osallistumalla yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Lue lisää Miessakit ry:stä täältä. 

Suomen Rauhanturvaajaliitto on yhteiskunnallisesti tunnustettu ja valtakunnallisesti merkittävä omistaan huolta pitävä veteraanijärjestö ja kriisinhallinnan asiantuntija. Järjestö vaikuttaa erityisesti kriisinhallintaveteraanien etujen kehittämiseen. Lisäksi seurataan palveluksessa olevien palvelussuhteen ehtoja ja tarvittaessa tehdään esityksiä niiden kehittämiseksi. Liitto osallistuu yleiseen rauhankasvatukseen.

Lue Rauhanturvaajaliitosta lisää täältä.


Lue seuraavaksi