Kulutusluotot ovat suosittu tapa rahoittaa arjen äkillisiä menoja ja harkittuja hankintoja.

​​​​​​Santander Consumer Financen teettämän kyselyn mukaan jopa puolet suomalaisista ei kuitenkaan osaa arvioida kulutusluottojen koron suuruutta. Nekin, jotka arvioivat, arvioivat ne enimmäkseen väärin.

Kulutusluotto on suosittu rahoitustapa, kun hankintalistalla on auto, kodinkoneita, lomamatka tai huonekaluja. Kulutusluotoilla rahoitetaan usein myös sisustusprojekteja ja remonttikustannuksia. Tästä huolimatta jopa puolet (50,5 %) suomalaisista ei osaa arvioida ollenkaan sekä perinteisen pankin että ei-perinteisen pankin myöntämien kulutusluottojen korkoja.

– Luottojen todelliset vuosikulut koostuvat monesta tekijästä eikä suinkaan vain ilmoitetusta vuosikorosta, mikä voi tehdä tarkasta arvioinnista vaikeaa. On kuitenkin huolestuttavaa, jos todellista vuosikorkoa ei osata arvioida ollenkaan, kertoo Santander Consumer Financen laina-, vakuutus- ja ostorahoitusliiketoiminnan johtaja Lauri Timgren.

Ikä ja tulot määrittävät koron

Kyselyn tulokset osoittivat, että nekin jotka arvioivat korkoja, arvioivat ne enimmäkseen väärin. Keskimäärin kulutusluottojen koroksi arvioitiin 11,28 prosenttia. Rahoitustuotteiden vertailusivusto VertaaEnsin.fi:n tilastojen mukaan kulutusluoton korko on kuitenkin keskimäärin 32,16 prosenttia – siis kolme kertaa enemmän kuin arvio. Vain neljä prosenttia Santanderin kyselyn vastaajista arvioi koron olevan yli 20 prosenttia.

– VertaaEnsin.fi:n tilastoista käy myös hyvin ilmi, miten ikä ja tulotaso vaikuttavat todellisen vuosikoron suuruuteen. Ihmiset eivät tiedä, miten paljon ne todellisuudessa voivatkaan määrittää luoton korkoa. Keski-ikäisillä ja hyvin toimeentulevilla on huomattavasti kevyemmät korot kuin nuorilla ja keskipalkkaisilla, koska heillä on todennäköisesti paremmat valmiudet maksaa luotto takaisin ajallaan, selventää Timgren.

Esimerkiksi 2 000–2 999 euroa bruttona kuukaudessa tienaavien alle 26-vuotiaiden todellinen vuosikorko on minimissään 22 prosenttia, kun yli 49-vuotiailla se voi olla vain viisi prosenttia. Saman tulotason keskimääräinen todellinen vuosikorko alle 26-vuotiailla on 43 prosenttia ja yli 49-vuotiailla 29 prosenttia.

Santanderin vinkit järkevämpään luoton ottamiseen

  • Pikkurahan tarpeessa kertaluoton ottaminen tulee yleensä halvemmaksi kuin luottokortilta käyttötilille rahan siirtäminen.
  • Älä tartu ensimmäiseen tarjoukseen, vaan tutustu luottotarjontaan. Vertaile luottojen kustannuksia, todellisia vuosikorkoja, laina-aikoja ja ehtoja. Kiinteä hinta on riskitön.
  • Vastuullinen luotonantaja on turvallinen valinta. Epäile, jos sinun ei tarvitse luottoa hakiessasi vahvistaa tulotietoja.

Lue lisää lainoista VertaaEnsin.fi sivuilta.

Lisätietoja:

Lauri Timgren
p. 050 341 1960
lauri.timgren@santanderconsumer.fi
Santander Consumer Finance


Santander Consumer Finance Oy on suomalainen rahoitusyhtiö, joka aloitti toimintansa vuonna 2007. Santander tarjoaa yksilöllisiä ja joustavia rahoitusvaihtoehtoja niin yksityisille kuin yritysasiakkaillekin sekä toimii edelläkävijänä tuomalla jatkuvasti uusia palveluja markkinoille. Santander Consumer Finance Oy on Suomen suurin autorahoittaja, jonka toimipiste sijaitsee Helsingin Kulosaaressa.


Lue seuraavaksi